VIDEO Manevra prin care Rusia arată cât de periculoasă este. Unde se află acum Putin

de: Cătălina Burghelea
06 09. 2022

Vladimir Putin s-a dus, marţi, la operațiuni militare de marea anvergură în Extremul Orient rus, la care participă mai multe ţări aliate Rusiei, inclusiv China, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt. Liderul de la Kremlin se află la poligonul militar Serghievski, unde dă curs unei reuniuni „cu uşile închise” alături de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi de şeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Apoi, președintele rus „va putea să observe faza finală a exerciţiilor militare”, a completat omul său.

Rusia și aliații săi, operațiuni militare de marea anvergură

Vladimir Putin participă la Vostok-2022 (Orient-2022), pe terenul de antrenament militar de la Serghievski, unul dintre locurile acestor exerciţii. Operațiunile ar urma să dureze până la 7 septembrie şi survin în contextul în care Moscova desfăşoară o ofensivă masivă în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022.

Exerciţiile Vostok-2022 au început săptămâna trecută prin manevre cu avioane de luptă, deplasări de unităţi de luptă antiaeriene şi simulări de deminare în Marea Japoniei, potrivit Ministerului rus al Apărării. Moscova susține că peste 5.000 de piese de armament şi de echipamente militare, dintre care 140 de aeronave şi 60 de nave de război şi de sprijin, şi 50.000 de trupe militare sunt mobilizate în cadrul acestor antrenamente. Soldați din mai multe ţări vecine sau aliate cu Rusia, precum Belarus, Siria, India şi China, participă la operațiuni.

Vladimir Putin participă la Vostok 2022

Vostok 2022 este un exercițiu care implică forțele din cadrul Districtului Militar de Est al Rusiei, împreună cu participanți și observatori străini invitați din 13 țări, și anume Azerbaidjan, Algeria, Armenia, Belarus, India, Kazahstan, Kârgâzstan, China, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria și Tadjikistan. Beijingul a venit cu peste 2.000 de militari, 300 de vehicule și echipamente militare, 21 de avioane, toate extrase de la Comandamentul Teatrului de Nord din China.

Vineri, o corvetă rusă și o ambarcațiune cu rachete au fost observate în Marea Japoniei, potrivit Biroului de Stat Major (JSO) al Ministerului nipon al Apărării. Ulterio, cele două nave au tranzitat prin strâmtoarea La Pérouse (Marea Okhotsk).

„Rusia a susținut public că vor participa 50.000 de militari, totuși, este puțin probabil ca peste 15.000 de soldați să fie implicați activ în acest an. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din forțele care au participat la ultimul exercițiu Vostok din 2018”, se arată într-o evaluare a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Performanța militară a Rusiei în Ucraina a evidențiat că exercițiile sale strategice militare, cum ar fi Vostok, nu au reușit să susțină capacitatea armatei de a conduce operațiuni complexe la scară largă. Astfel de evenimente au un scenariu intens, nu încurajează inițiativa și urmăresc, în primul rând, să impresioneze liderii ruși și publicul internațional”, au adăugat oficialii de la Londra.

Care ar fi scopul acestor exerciții

Deși viceministrul rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a dat asigurări că exerciţiile nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări anume sau alianţe militare, ci au scopuri pur defensive, comunitatea internațională este atentă la operațiunea amplă.